Prodaja s pomočjo vsebine ali vsebinski marketing v zadnjem letu doživlja velik razmah. Vse več podjetij se zaveda, kako pomembno je ljudem ponuditi zanimive in koristne informacije, ki jih na nevsiljiv način napeljejo na to, da jih neka stvar začne zanimati in sena koncu lahko odločijo tudi za njen nakup. Lastnost člankov vsebinskega marketinga je, da v nasprotju s prodajnimi pismi, bralca ne silijo k nakupu. Ponujajo zgolj koristne informacije, ki so popolnoma brezplačne. Ko z ustvarjanjem zanimivih vsebin pridobivamo bralce, se povečujejo naše možnosti, da bomo od tega kaj imeli.

Ker vedno več ljudi zanima vsebinski marketing, naj vam naštejemo nekaj najpogostejših napak pri njem, katerim se velja izogniti. Zgolj postavitev bloga in nalaganje vsebin brez prodajne strategije v ozadju se ni še nikoli nikomur obrestovalo. Ali ljudje navdušeno prebirajo vaše vsebine, jih komentirajo in celo delijo na družbenih omrežjih, prometa pa ni? Kljub temu, da je za tovrstne članke nujna dobra vsebina, je njihova nujna sestavina tudi marketinški del. Če ga ne vsebujejo, ljudje nimajo česa kupiti, saj jim niste ničesar ponudili.

Večina ljudi, ki se ukvarja s tovrstnim marketingom, objavlja samo na blogu. Ne pozabite, da je vaša ciljna skupina kupcev lahko veliko bolj segmentirana. Nekatere boste laže dosegli s podcastom, druge z infografikami in videi. Vsebina ostane enaka, spremenite torej le »pakiranje«. Začetnikom se pogosto zgodi, da v besedilih prekoračijo mejo vsebinskega marketinga in stopijo na stran vsiljivega prodajanja samega sebe. Vsebinski marketing ima to lastnost, da kupce informira, jim pomaga in jih morda celo zabava. Zaupanje in avtoriteta, ki jim ju vzbudite s tovrstnimi vsebinami, sta ključ do vašega uspeha. Ne pozabite: vsebine je treba objavljati redno, pogosto in konsistentno. Uspešnejši boste, če se boste posvetili specifičnim vsebinam in ne splošnim tematikam. Poleg tega ne zanemarite SEO-optimizacije, ki je ne sme biti ne premalo ne preveč.